Categoriearchief: Fictie

Het is fantastisch, maar voor jou

Ze loopt op hem af. Haar lippen trekken strak tot twee dunne streepjes, omringt door witte huid. Hij kijkt strak voor zich uit.

‘Pap, ik mag dit toch gewoon zeggen? Het is mijn leven.’

Verder lezen

Het Kanaal

Mijn vader is een sterke man. Hij beweert dat hij, in de vijftien jaar dat hij in de staatsmijn Maurits werkt, alleen maar sterker is geworden. Ik ga hem steeds minder geloven. Hij hoest elke dag meer. Soms grijpt hij naar zijn borst. En laatst, toen mijn broers allemaal buiten waren, viel me voor het eerst op dat hij piept als hij ademhaalt. 

Verder lezen

Oude liefde roest niet (fragment)

Beste Peter,

Het is lang geleden dat ik je schreef. Vroeger ging er geen week voorbij zonder een bericht van jou aan mij of andersom. Zeven jaar geleden stuurde ik je nog een uitnodiging om eindelijk weer eens langs te komen. Ik zou er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat je me opzettelijk niets hebt teruggestuurd.

Verder lezen

Zoals het hoort (fragment)

Tom staart naar de rijen bestek. Het ligt er exact zo bij als zijn vrouw het gisteren heeft achter gelaten. Het klopt precies. Wat een gestoord wijf, eigenlijk. Was ze al zo toen ze trouwden? Hij kan het zich niet meer goed voor de geest halen. Tom schudt zijn hoofd en pakt het botermesje op. Waarom hebben ze dat ding eigenlijk? Hebben ze het überhaupt ooit gebruikt?

Verder lezen

Uit het oog

Vol enthousiasme steek ik de sleutel in het slot, met de eerste doos al in mijn handen. Mijn vader staat ongeduldig bij de auto te wachten. Als ik de gang inloop, zie ik voor het eerst dat er een kelder in het huis zit. Nog meer ruimte. Mijn dag kan niet meer stuk. Eenmaal in de woonkamer valt me op dat het hier veel groter lijkt dan de enige keer dat ik hier eerder was.

Verder lezen

Koeien, honden en bier

Ik zit aan de bar. De deur gaat steeds open en weer dicht, langzaam stroomt de kroeg vol. Waarom hebben we hier afgesproken? Het is stervensdruk. Ik kijk naar de lege kruk naast me. Waarom ben ik zo vroeg? Altijd, altijd ben ik te laat. En juist nu zit ik hier. Ik kijk naar het immense bord achter de bar. Zevenenveertig biersoorten.

Verder lezen

Meisjesgenade (fragment)

Het is heel simpel. Ik ben niet gemaakt voor dit leven. Ik kloot al 36 jaar aan op deze aardbol en ik ben totaal incapabel om wat dan ook tot een succes te maken. Als er een film over mijn leven zou zijn, zou niemand hem willen zien. Wellicht zouden scholen hun leerlingen laten kijken naar de genante reeks van gebeurtenissen, zodat die een voorbeeld zouden hebben van hoe het niet moet.

Verder lezen

Oude schoenen, nieuwe brieven (fragment)

Ik loop van school naar huis. Normaal duurt dat maar vijf minuten, maar vandaag heb ik mijn aandacht niet bij de weg. Ik kijk naar de schoenen die midden op straat staan. Van wie zouden ze zijn? Ik kijk naar links, naar de lege carport. Als ik op mijn tenen ga staan, kan ik net naar binnen kijken. Niemand. Misschien wilde iemand ze niet meer. Misschien is de eigenaar dood, en wilde de familie er niet meer naar kijken.

Verder lezen

55 word story

We stonden langs het water, alsof we er nooit eerder waren geweest. Alsof we er nooit meer terug zouden komen.

Verder lezen

Zondag

Ze kijkt voor zich uit. Blik op oneindig, alsof ze nog maar enkele hersenspinsels verwijderd is van een oplossing voor alle wereldproblematiek. Ik kijk naar mijn handen. Het elastiekje waar ik al een uur mee aan het spelen ben, vertoont wat zielige scheuren. Ik gooi het naar haar gezicht. Mijn gebrek aan atletisch talent maakt dat het op haar schoot terecht komt.

Verder lezen